Monday, January 4, 2010

Mendung suram 2009 pasti berlalu: ahlan 2010

بسم الله الرحمن الرحيم

X: Ana tak tau la akhi, P kata orang tu memang susah nak dibawa berbincang dan memang tak mahu bekerjasama langsung.
Y: Oh, P tu mempunyai pandangan begitu berdasarkan cerita si M. Dia tak dengar sendiri cerita si N tentang perkara tu. Ala macam nta bersahabat baik dengan orang UMNO. Secara natural memang nta hanya nampak banyak keburukan PAS berdasarkan maklumat yang nta dapat dari UMNO. Cuba nta kawan dua2. Tentu nta dapat menilai sesuatu perkara dari pelbagai sudut dan dapat melihat titik pertemuan cerita kedua-dua belah pihak. Selepas itu gunakanlah pertimbangan dan buatlah keputusan serta bertawakal.

Pengajaran: واذا حكمتم بين الناس ان تحكمو بالعدل
Buatlah keputusan sesama manusia dengan keputusan yang adil saksama (4:58)
X: Tapikan nta buat perkara camni, memang ana takleh terima. Ana dah hilang thiqoh dengan nta tahu tak? Nta ni tak bertindak rasional tapi emotional.
Y: Atas dasar apa nta cakap camtu ye? Bagaimana penilaian nta yang mengatakan sesuatu tindakan itu tidak rasional malah melabelkannya emotional pulak. Takpe, itu memang tabi'i manusia. We see what we want to see and we believe what we want to believe. Cumanya Islam datang nak ajar manusia dan bina iman, bukan percaya dan lihat ikut neraca "suka hati kita" tapi neraca iman dan neraca Islam.

الحق من ربك فلا تكونن من الممترين
Kebenaran itu hanyalah dari Rabbmu, maka janganlah kamu masuk dalam golongan orang yang ragu-ragu (2:147)

Dan memang tabi'i manusia, especially orang Melayu yang dah biasa dengan pepatah kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Satu kesilapan pun dah memadamkan segala kebaikan yang dilakukan oleh seseorang sehingga mengubah pandangan kepada orang itu sehingga menjadi seteru (na'uzubillahi min zhalik). Seolah-olah orang itu malaikat yang langsung tidak melakukan kesilapan. Dia terlupa barangkali yang sahabatnya itu juga manusia yang mana mungkin sunyi dari kesilapan. Terus menghukum secara melulu.

Oleh itu wahai X, tabahlah dan sabarlah kerana zaman ini memang zaman fitnah. Nabi sendiri menjanjikan fitnah dajjal yang sangat dahsyat sehingga yang munkar dipandang ma'ruf dan ma'ruf dilihat sebagai ghorib dan lebih teruk lagi munkar. حسبنالله ونعم الوكيل


Walaubagaimanapun, tirai 2009 dilabuhkan dengan sesuatu aktiviti yang menarik saya kira. Jalan-jalan cari cinta di pantai timur ... ahaks!!


Sekumpulan lelaki yang bertitle eligible bachelors, berjalan2 di cherating, teluk chempedak, air terjun etc, shinggakan agenda asal untuk menghadiri walimatul urus sahabat menjadi perkara sampingan pula... huhu
Allahumma aslih syababal muslimin... ayyuhassyabab... tidak ku cari teman sekadar untuk bersuka-ria, tapi untuk sama-sama berjuang menegakkan shahadatul haq yang belum lagi tertegak di muka bumi ini. Tidak ku seru untuk menyertai mana-mana kumpulan, tapi ku seru ke arah menjadi hamba yang hanya dambakan cinta Ilahi...والله علم
والسلام عليكم

1 comment:

um. masyitah said...

Salam
Alhamdulillah,bermusafir, melihat kebesaran Allah dan emikirkan kebesaranNya jua adalah dituntut...