Friday, February 12, 2010

Tadabbur surah An-Nas: Muqoddimah

بسم الله الرحمن الرحيم

Pasca-KiBaR.... ayuh ikhwah akhawat, teruskan derap langkah kita. Saya sendiri terkesan dengan peringatan Dr Qamarussalam atas sifat dan godaan syaitan yang tidak pernah berputus asa terutama terhadap golongan macam kita... bahaya al-kibr.. maka post kali ini khas saya tulis, sebagai pengenalan tentang sifat-sifat syaitan yang ditanam mereka dalam jiwa manusia seperti kita.... peringatan terutamanya buat diri sendiri...


Ya Allah, peliharalah diri kami terutama hati-hati kami agar tidak terjerat dalam talbis assyayatin (perangkap syaitan)

(As promised, I will write in Arabic for this particular post, jom praktikkan apa yang kita dapat di KIBAR jom)

الحمد الله الذي هدانا للاسلام، ونسأله تعالي أن يثبتنا علي الايمان، ونعوذ بالله من شرور أنفسنا ومن سيأت أعمالنا
ونعوذ بالله من شر الشياطين ونعوذ به أن يحضرون، ونعوذ به سبحانه من الشيطان أن يتخبطنا عند الموت

سورة الناس، الايات ١-٦



سورة المؤمنون، الايات ٩٧-٩٨

الشيطان عدو قديم للانسان، من عهد ادم عليه السلام، وعداوته باقية ألي أن يرث الله الارض ومن عليها. قال تعالي


سورة فاطر، الايات ٦

ووجود الجان أمر حقيقي، واثارهم موجودة وأن لم نرهم. قال تعالي


سورة الأعراف، الايات ٢٧

وهناك أشياء كثيرة، يؤمن الناس بها ولم يروها، لأنهم رأوا اثارها، فالهواء لانراه
 والتيار الكهربأي لا نراه، والجا ذبية لا نراها
 والروح لا نراها
سورة الاسراء، الايات ٨٥

نسأل الله العلي القدير أن يعرفنا بعدونا وأن ينصرنا عليه...... امين
(to be continued.. insyaAllah kalau ada umur dan kesempatan)

4 comments:

diddy said...

salam..post ni ditujukan utk org arab je? utk orang melayu (yg taktau bahasa arab) takde translation? =p

Imran Razali said...

Wa'alaikumsalam

Hehe tu la kena blajar bahasa arab tu odie... Sy Rafat dan ramai lg mat arab ada kat oklen tu, blajar le.. baru feel bila kita baca quran odie

sian kat didie, nanti ana tulis bahasa melayu la lps ni tapi odie kena blajar bahasa arab in the mean time boleh?

Loose translation- syaitan merupakan musuh tertua manusia, yang telah bersumpah sejak zaman adam a.s. dan hidup kekal abadi selama mana bumi warisan Allah ini wujud.
Kita nak menjaga diri dari al waswas dari syaitan, so banyak ayat quran yang ana kemukakan (die boleh rujuk terjemahan since ana dah bagi surah apa ayat brape)

intro kepentingan (motivation) mengenal syaitan sebelum kita belajar untuk mengenal syaitan

afnan said...

bila nak ajar saya base arab?

Imran Razali said...

err kena hantar emel buat booking utk reservation dulu.. jadual pack sket :p