Sunday, March 22, 2009

Hitam putih dalam percintaan

بسم الله الرحمن الرحيم

Hanya sekadar ingin berkongsi sebuah cerpen yang dipetik dari blog seorang teman. Sebuah kisah menarik yang mengingatkan kembali kisah silam ku.... Antara yang haq dan batil dalam percintaan ... Sebagai renungan untuk sahabat-sahabatku yang lain, yang masih lagi menjadi 'hamba' percintaan... selamatkanlah diri anda, wa ana uhibbukum fillah (kerana saya cintakan kamu kerana Allah)

Kerana Cinta

Pernah seketika dulu saya rasa saya seorang yang tidak berguna.. Duduk dalam kelas kawan-kawan semua tak suka.. Saya nak join mereka, mereka kata saya menyibuk.. Ada juga yang kata saya kuat emosi.. Sikit-sikit nak marah.. Padahal sebenarnya saya nak tegur mereka buat salah.. kemudian saya cuba melawak konon nak tarik perhatian orang lain, saya paling gembira bila ada orang ketawa pada lawak yang saya buat, especially budak-budak perempuan.. budak-budak lelaki semua panggil saya ‘mat capub’..

tapi saya tak kisah.. asalkan ada yang terhibur.. Tapi saya tetap merasakan kekosongan.. Memang lumrah manusia.. Seorang lelaki akan tertarik kepada wanita, macam itulah yang saya rasa.. Saya tengok kawan-kawan dah ada yang bercouple.. di dorm SMS ‘awek’ sampai pagi.. ada yang call ‘awek’ sampai satu malam boleh habis 10 ringgit.. Saya mula fikir.. Adakah aku perlu BERCINTA?

Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan empat itu.. saya pun mula menanam tekad untuk bercouple.. dan masa itulah saya kenal awak.. saya rasa saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya.. Mula-mula awak jual mahal.. tapi saya tak kisah..nak beli juga.. huhu.. pendek cerita..saya pun mulalah BERCINTA..

Masa bercinta, memang saya sangat bersemangat Apa orang minang kata..All OUT lah.. huhu~ Saya selalu call awak, awak pun selalu call saya.. bergayut di telefon malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 se-malam.. Tapi segala PENGORBANAN yang dilakukan masa itu.. tak terasa pun kehilangannya.. Masa bercinta memang indah.. Semuanya indah.. kejap-kejap gurau senda, gelak ketawa. kalau merajuk main pujuk-pujuk.. Kalau birthday main wish wish... Untuk diri ini,terasa amat bahagia.. Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai.. Saya pernah fikir.. Biarlah kawan-kawan saya itu pandang saya semacam dan kata saya macam-macam.. Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah.. Alhamdulillah.. Dalam ceramah itu saya sedar, saya banyak buat dosa dan saya kena berubah.. Hidup saya mesti selari dengan Islam.. Saya kena jadi baik.. Sebab memang itu fitrah manusia.. Inginkan kebaikan.. semua orang nak masuk syurga kan? Sejak dari tu saya mula rapatkan diri dengan masjid.. Rapatkan diri dengan Al-Quran.. Selalu sembahyang jemaah.. Selalu dengar tazkirah..



Saya tak nak jadi baik seorang diri.. so saya ajak awak sekali.. Saya ajak awak baca Quran.. saya kejut awak bangun subuh.. saya ajak awak bagi tazkirah.. Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya.. Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak berhenti couple. Saya kata, kita bukan buat salah.. bercinta kerana Allah.. Kite couple bukan macam orang lain.. orang lain couple jiwang karat aje.. ada yang siap buat maksiat lagi.. pegang-pegang tangan and so on.. Tapi kita couple baik-baik.. jaga batas-batas syara`.. tak nak guna ayat jiwang-jiwang, janji tak mahu berjumpa, takut berlaku maksiat.. Dan awak terima perubahan saya itu..

Saya pun banyak nasihat awak.. Awak pun terima.. Walaupun kadang-kadang awak merajuk dengan teguran saya, awak tak dapat nak terima.. tapi saya faham,perubahan memerlukan masa.. Dan akhirnya saya rasa.. Hubungan kita semakin diredhai.. Saya selalu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan.. Dalam proses perubahan saya, saya mula sedar Dakwah itu wajib.. Kita kena menyampaikan pada orang tentang kebenaran. Kalau tak.. kita akan dipertanggungjwbkan oleh Allah di akhirat kelak. Sesuai dengan firman-Nya dalam surah Al- A'raf, surah ke 7, ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa".

Selepas itu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan.. adik-adik.. tegur mereka apa sahaja yang mereka buat silap.. Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dosa.. Saya mesti nak tegur. Selemah-lemah iman tegur dengn hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman.. apa lagi..tegur aje lah direct..huhu~

Kemudian satu masa.. saya terbaca tentang couple.. "COUPLE HARAM" Saya tak percaya.. tap bila baca details yang dia bagi.. macam betul pula.. huhu~ tapi biasalah kan.. kalau kite suka satu perkara tu.. kita akan tetap cari alasan untuk meneguhkan pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal perkara tu.. dan teruskan aje hubungan kita.. kita tak buat maksiat.. Kita tak jalan-jalan pegang tangan.. tak jiwang-jiwang.. cuma saling ambil berat.. tanya khabar.. borak-borak.. Siap bagi tazkirah lagi.. apa yang haramnya dengn benda macam ni kan? huhu~ tak kisahlah..

Masa terus berlalu...masa ni dah nak dekat trial SPM.. lagi tiga minggu kot trial.. entah.. lupalah.. tak catat dalam diary.. sebab saya tak ada diari pun.. huhu.. Dalam masa itu, saya memang rajin ajar-ajar kawan.. Pada masa yg sama bagi tazkirah pada mereka.. Ade yang respect.. ada yang prospek..(pandang slack) Kadang-kadang bila tegur.. saya kena marah balik.. macam-macam la ada kata tegur tak berhikmah.. ada yang kata saya ‘poyo’ je.. Tapi tak apa.. saya ada tempat mengadu.. huhu~

Suatu masa.. ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri.. saya terjumpa ayat ini..

‘Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat) Maka tidakkah kamu berpikir?’ (Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir.. "Selama ini aku asyik tegur orang aje. Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan, Cepat marah, suka buang masa, ade juga dosa-dosa kecil yang masih dilakukan.. macam mana ek?" kemudian terjumpa pula ayat ni..

‘Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui.’ (Al-Baqarah ayat 42)

Tetiba saya terfikir satu kritikan kawan.. "Alah kau tu..cakap berasap..gaya alim,tapi couple juga..sama aje kau dengan kami.. tegur orang konon.."

Berfikir sejenak.. Sebenarnya bercouple ini boleh ke tak? Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh? Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah tahu saya selalu contact perempuan? Dan terkadang rasa serba salah? Macam-macam yang saya fikir.. Dipendekkan cerita lagi sekali.. saya ke penang untuk mengikuti satu seminar dakwah.. Saya harap dengan seminar ini kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap.. Sebelum pegi seminar itu.. saya still SMS lagi dengan awak.. tanya khabar.. sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Quran hari ini.. dalam fikiran saya.. "Ini kira dakwah juga la ini.. saling ingat-mngingati.."

Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf, pukul 10 semua orang dah bebas nak buat apa-apa.. Lagipun kami semua penat.. takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam.. pihak penganjur pun faham.. tiba-tiba saya tergerak hati untuk berkongsi masalah dengan fasilitator yang ade di situ.. Saya rasa inilah masa yang terbaik nak tanya pendapat dia fasal couple. Tapi saya teragak-agak.. "kalau betullah couple itu salah.. habis, nak buat macam mana? Aku kena clash ke? Aaah, kenapa fikir macam itu.. tanya aje lah. Kalau tak buat salah kenapa nak takut.."

Lalu saya menghampiri Brother fasilitator tu.. Masa tu dia tengah belek-belek terjemahan Quran dia seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tnya sikit boleh?"

"Em,boleh.. duduklah. Enta nak tanya apa?"

"Er..camni, saya nak tnya sikitt. Sebelum saya terlibat dengan dakwah ini, saya adalah kenal seorang kawan ini, perempuan la. Tapi bukanlah setakat kawan biasa..rapat juga lah. Bukan rapat biasa,tapi rapat la.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kata.. mesti dia pandang serong nanti. Saya angguk aje lah. Kemudian saya tanya.. "Sebenarnya.. couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah berfirman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dlm ayat yg ke 32:

‘Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang, saya tak nampak pun menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. SMS pun tak adalah jiwang karat, selalu bagi tazkirah. Kami selang-seli bagi, hari ini saya, esok dia. Bukan ke baik tu?" Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat enta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ini." Sambil brother tu buka Qurannya, dan tunjuk pada saya ayat ni:

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang- orang yang berpandangan tajam. (Surah Al-Ankabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau enta tengok ayat ini, syaitan telah buat enta pandang indah benda buruk yang enta lakukan. Walaupun enta berpandangan tajam, maksudnya enta berilmu tinggi. Memanglah pada mulanya niat enta baik, tapi ingat, syaitan licik. Dia akan sedaya upaya buat enta terjerumus ke dalam kemaksiatan.."

Saya pun cakaplah.. "Tapi bang, saya dah janji dengan die tak nak jumpa lagi. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkan ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, enta dah janji tak nak jumpa dengan dia lagi. Enta dah dapat elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. Kalau enta janji tak nak call dia selalu, enta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akhi.. masih ada zina yg tetap enta tak dapat elak bila bercouple.."

"Zina hati?" Saya mencelah.

"Betul, zina hati. Semua ini lah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya bagaimana menghampiri zina itu. Enta boleh check dalam Riyadhus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah sabda, mata boleh berzina dengan melihat, lidah boleh berzina dengan kata-kata, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dgn berjalan ke arah tempat mksiat. Hati pula boleh berzina dengan merindui, mengingati, membayangi si dia. Hakikatnya, macam mana pun enta buat, enta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam.. kelu. Tak tahu nak kata apa. Semua yang brother tu kata tak nampak mana yang salahnya. Kemudian dia sambung.. "Ana dulu pun couple juga. Lagi lama daripada enta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak graduate. Tapi bila ana sedar pasal ini, ana terus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalo nak ikutkan lagi besar masalah ana daripada enta."

"Saya risau lah bang. Nanti ape kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong diorang untuk rapat dengan dia. Sure nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan die sndri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ini. Sebab kami dah rapat sangat" Masa itu saya sudah mula sebak dah. Malu sangat. Menangis depan brother tu cerita pasal perkara ini.

Entah apa-apa. Nasib baik tak ada orang lain tengok masa tu. Brother tu jawab.. "Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka nak buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang enta. Enta tak kurang sikit pun. Lagi pun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalo Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya terdiam lagi.

"Pasal si dia pula, cuba enta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan enta secara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, dia tak akan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekali pun, itu bukan tanggungjwb enta, apa yang enta nak buat itu btul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sendiri."

Saya sudah tidak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sedar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple itu haram.

"Jadi nak buat macam mana bang?"

"Ana dulu, hantar satu SMS aje pada dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. kemudian ana terus tukar nombor. Dia tak contact ana langsung dah lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh contact dia lagi ke? Tapi bang, saya ada juga kawan perempuan lain, boleh ke saya contact mereka?"

"Dengan dia ni lain. Enta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditakdirkan enta satu universiti dengan dia, satu kuliah, pastu kne pula buat group discussion, masa itu enta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner sahaja."

Tiba-tiba saya terfikir.. "Dia ni nak suruh aku clash malam ni juga ke? Sekarang juga? Takkanlah awal sangat?" Saya cakap.. "Saya rasa saya belum ada kekuatan lah bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan baru saya tinggalkan perkara ni?"

Saya agak nak lari lah. Sekali dia jawab..

"Akhi, enta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh diitunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tak akan ubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaan dirinya sendiri, boleh rujuk surah Ar-Ra'du, surah ke-13, ayat 11. Lagipun, enta nak tunggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni.. abang-abang di sini pun ramai yang pernah bercouple, bila masuk dakwah, mereka tinggalkan."

Alamak... tak boleh lari lagilah nampaknya.. saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tinggalkanlah benda ni juga ya. Macam tak larat rasanya nak tekan butang handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup, mari ana tolong tekankan."

"Eh, x apalah bang. Biar saya taip sendiri." Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkan juga diri.. "Semuanya dah jelas.. buat ape aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tiggalkan. Bukan aku selalu doa supaya dijauhkn dari maksiat ke..jadi rasanya, inilah masanya.."

Lalu perlahan-lahan saya taip SMS tu..

"Assalamualaikum.. Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah teruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang sudah berlaku. Kalau ada jodoh in saya Allah, akan bertemu jua. Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar mesej itu kepada awak. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tinggal. sebab tu dalam SMS tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga butang [send].kemudian tertera pada skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya.. saya dah hantar satu SMS, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Tak apa, dah tanggungjawab.."

Malam itu saya tidur dengan linangan air mata.. tak sangka.. memang tak disangka.. Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sebenarnya.. Teringat ayat Allah.. surah Al-Baqarah, ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain.. Dalam usaha nak lupakan awak.. bukan senang.. tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah..ingatkan orang.. Saya bagi taklim di masjid, cerita pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku... ada kritikan.. ada juga yang setuju.. tapi tak kisahlah semua itu..

Tiba-tiba satu pagi ni.. dapat pula mesej dari awak.. awak bagi gambar bunga.. bawahnya ada ayat..

"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak still tak boleh lupakan saya.. Saya pun fikir.. kena tegaskan rasanya.. kemudian saya hantarlah SMS ini.. Dan rasanya itulah yang terakhir..

"Tiada yang lebih indah drpd mendapat keredhaan ilahi.. seindah manapun gubahan pertama itu, slagi tak mendapat keredhaan-Nya, tetap tak berguna.. Assalamualaikum.. saya tahu dulu saya cakap, kalau ada jodoh, in sya Allah akan bertemu juga. Tapi saya tak nak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan.. Lagi satu, jangan cari cinta manusia, ia penuh dengan penipuan, kekecewaan, dan tidak kekal.. Tapi carilah cinta Allah.. tiada penipuan, tidakkan pernah mengecewakan itulah cinta abadi.. Cinta yg diredhai..

-Yang Terakhir- "

[send]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]



Saya dah buat keputusan. Saya pasti apa yang saya buat ini betul. Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya. Saya takkan berpatah balik.. takkan..buat selama-lamanya..


Source: http://thetalkingpen.blogspot.com/2008/07/cinta-episod-4.html

والله علم
والسلام عليكم

6 comments:

redyakuza87 said...

pheewit!!! encore2!!! masuk lah kita ke dalam geng yang sama.. hehe.. cuma saya ni masih jauh lagi la..

Umaro said...

Panjangnya. Ku tak baca pun:P. Insya-Allah di masa-masa akan datang.

Imran Razali said...

redyakuza87: haha... tu la pasal... eh nta jauh dari segi apa plak ek

Umaro: hehe lama x dengar berita bro.. menyepi je di UK tu :P

ummu masyitah said...

fuh..cerpen yang mengetuok2 jiwakue.getirnya dugaan alam remaja.hanya Allah sebagai pelindung dan keselamtanku.nak pegang dan jaga diri dan iman tuh payah sekali sebenarnya.bila tak couple, dikira old fashion. pernah juga saya ditanya,"apakah kamu nak jadi andartu? sekarang nak cari lelaki sekufu dari intelek dah payah. kalau bukan di u, amka di mana lagi kita nak cari suami?"jawabku, "Allah akan jaga haq para hambaNya yang menjaga hakNya. Sesungguhnya janji Allah maha benar".
syukur Alhamdulillah,semua itu kisah dolu2. :).sebanrnya hanyalah secebis dugaan dibandingkan dengan dugaan2 yang akan tiba.boleh tak saya nak copy paste kat blog saya cerpen ni ek?saya nak bagi kat adik pempuan saya baca.supaya dia pun seteguh karang di lautan.

Imran Razali said...

sila2 copy... semoga dapat bermanfaat dan menyedarkan semua insan... :D

ummu masyitah said...

tq