Tuesday, October 28, 2008

Sukarnya melafazkan cinta

بسم الله الرحمن الرحيم

I stumbled across this song while browsing for some songs on imeem to 'accompany' me while studying. The first thing about this particular song that I found was, it's very undeniable that it's so melancholic. That's my type of song... so I tried to listen to it again but this time, I was paying full attention to the lyrics of this particular song. 

Unic - Lafaz Yang Tersimpan.mp3 - Unic

Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih ku zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar
Tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang
Melindungkan kalimah rahsia

Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar
Tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan atur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan



I was so touched by this song really, I mean it. It's true that I really love my parents, especially my mum. True enough, I had never really show or express my love towards them especially through words. Never ever in my life. Perhaps all this while I would find myself very awkward saying this - Ma, Imran sangat sayangkan mama....

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang

Am I really going to wait until it is too late for me to express and show my love and gratitude towards them? It's time for a change this time around when I am going back home, InsyaAllah. 

والله علم
والسلام عليكم

11 comments:

iftah qulubi said...

bukan mudah melafazkn kalimat cinta itu.... ana akui..
sekadar perkongsian: kata2 itu terucap jua pabila ayah ana warded kat hospital.. sukar, bukan mudah nk melafazknnya.. terluah jua kalimat itu bila memikirkn adakah ana ada pluang lagi jika tak meluahknnya pd masa itu... jika bukan mereka yg 'pergi' dlu, mungkin ana yg mendahului mereka..
ps:mungkin kte perlu berada dlm keadaan 'under pressure' utk meluahkn kalimat keramat itu..

Imran Razali said...

ana ingat di kalangan lelaki je yang sukar melafazkan rasa cinta kepada ibu bapa...

betul2... alhamdulillah parents ana belum pernah masuk hospital/ sakit teruk2 ke ape ke... tu yan gtak terluah tu... tp mmg lagu ni betul2 memberi kesedaran kpd diri ana sendiri.. takkan nak tunggu sampai saat yang tak mungkin dapat berpatah balik lagi...

iftah qulubi said...

topic luahan persaan sebegini pernah dibincgkn bersama teman2, ramai mengakui kesukaran itu..so, bukan kalangn lelaki jer yg mengalami masalah nih..
ana penah jer dgr lagu ni.. tp tak penah menghayati liriknya.. huhu.. tak pernah terlintas nk search lirik die..
klu akhi tak post lirik lagu tu skali, mungkin ana still tersalah faham dgn 'lafaz yg tersimpan' yg dimaksudkn oleh penulis lirik.. =)
syukran jazilan atas perkongsian ini..

Anonymous said...

ya akhi


singgah sekejap cari makan
lalu dihidang nasi ayam
hai apa kena ni kawan
post cam lain macam

Imran Razali said...

Iftah Qulubi: Haha betul2, dengar sekali lalu memang semacam je lirik dia, tapi bila tengok betul2 lirik lagu ni memang sangat bermakna sebenarnya...

anonymous: Post lain macam? macam mane tu... jauhilah prasangka :p

Anonymous said...

jalan yang panjang aku redahi
demi mencari redha yang esa
memang benar katamu akhi
sebahagian prasangka itu dosa

Imran Razali said...

Jalan yang panjang aku redahi
Demi mencari redha yang Esa
Baguslah kalau dah sedar wahai akhi
Tahu takpa

:p

Anonymous said...

muda mudi ramai ke pesta
tapi malang ke masjid segan
bukannya saya berprasangka
cuma bertanya tentang kawan

Imran Razali said...

Hmm

Sudah gaharu cendana pula
Sudah cendana gaharu kembali
Sudah tahu bertanya pula
Hai, ada ape-ape ke ni?

Anonymous said...

pergi belajar membawa nota
bawa bekal biskut kering
sahabat saya pernah berkata
sharing is caring

Imran Razali said...

pergi belajar membawa nota
nota tentang perkara spiritual
sahabat saya pernah berkata
sharing has to be mutual